Autor článku: Eva Plánovská, štatutár  SEEDS n.o.

Sú študenti slovenských stredných škôl pripravení na voľby? Vedia čo ich čaká? Vedia čo majú robiť, keď vojdú do volebnej miestnosti? Vedia čo je krúžkovanie? … Lektori n. o. SEEDS sa ich  snažia, hravou formou, vo voľbách – najmä tých európskych, zorientovať.

2024 mal byť super volebný rok. Možno sme dúfali, že by sa niektoré mohli spojiť?  Namiesto toho máme v septembri 2023 predčasné parlamentné voľby, a na ďalší rok nás čakajú voľby prezidentské aj európske.

Na Slovensku máme zapísaných 4 425 000 voličov, z toho  cca 445 000 prvovoličov, resp. voličov vo veku 18 – 25 rokov. To sú presne tí mladí ľudia, ktorých my stretávame na školách posledné tri roky v rámci projektu VEDIEŤ VIAC. To sú oni, ktorí sú trochu zmätení zo súčasnej politiky a politikov. Až 40% z nich si myslí, že politici riešia len svoje egá (agentúra FOCUS, máj 2023). Čo ich ale  trápi úplne najviac, až 65% z nich, sú vysoké ceny, neustále zdražovanie a nízka životná úroveň.

S témou slobody a demokracie pracujeme v SEEDS už niekoľko rokov a to hneď v niekoľkých témach. Cestujeme do roku 1989, rozprávame sa o zodpovednosti pri téme slobody a demokracie, hovoríme o Európe, migrácii, ale stále sme nehovorili priamo o voľbách. Keď sme začali v apríli 2023 robiť prvé interaktívne prezentácie na tému Sloboda a demokracia – turbulentné časy?, ktorú sme pripravili v spolupráci s Európskou komisiou ako prípravu na Európske voľby,  začalo sa nám z tried spontánne ozývať slovo STRACH pri komunikácii o dezinformáciách. O to strašnejšie bolo zistenie, že to je trend naprieč Slovenskom, ktorý potvrdil prieskum agentúry FOCUS. Strach, neistota a obavy si spája s budúcnosťou až  33% mladých ľudí. Zároveň sú ale podľa nášho vlastného prieskumu, do ktorého sa už zapojilo viac ako 200 študentov, ochotní vzdať sa časti občianskych slobôd v záujme vyššej životnej úrovne (39%), či majú pocit, že naša krajina nepotrebuje ľudské práva, ale disciplínu a poriadok (35%).

Ako budú títo mladí ľudia voliť?

Pôjdu vôbec voliť?

O to silnejšie vnímame potrebu navštevovať slovenské stredné školy s témou volieb. Robíme to tak, aby bola pri tom zábava, ale voľby a ich pravidlá sú postavené na základe platnej legislatívy. Obavy z toho, že chceme politikárčiť na akademickej pôde, či nebodaj niekomu prihrievať polievočku, môžeme ľahko zmietnuť zo stola, lebo študenti si tvoria strany sami. Pracujú v skupinách, vymýšľajú logo, program, aj to ako budú kampaňovať a koho oslovia. A potom to celé prezentujú, pričom ich môžu prekvapiť investigatívni novinári, či vtieravé otázky z verejnosti. Je to často veselé, ale niekedy aj riadne smutné, vidieť, ako majú napozerané reakcie aktuálnych slovenských politikov a na nepríjemnú otázku odvrknú: …ďalšia otázka“…, …skutok sa nestal“… a podobne.

Vrátim sa ešte späť k tomu, ako ľahko by sa mnohí vzdali občianskych slobôd, výmenou za vyššiu životnú úroveň. Rozumejú tomu, čo sú to tie občianske slobody? Je to generácia, ktorá ich berie ako samozrejmosť, narodili sa s nimi. Preto možno potrebujú vysvetliť… Možno im sloboda pohybu nič nevraví, nepotrebujú cestovať. Naša generácia sa nevedela dočkať,  poznávať svet, keď sa konečne otvorili po roku 1989 hranice, oni majú celý svet v mobile.

Všetko si vygúglia. Taj Mahal, Čínsky múr, Európsky parlament… Nepotrebujú tam chodiť. Ale čo ak im poviete, aby si vybrali medzi vyššou životnou úrovňoumobilom s wifinou? Toto je ich sloboda dnes a keď im uhol pohľadu pootočíte tak, že v neslobodnom autoritárskom režime, môžu prísť o túto slobodu, vtedy možno začnú inak uvažovať.

Ale kto vie?

Uvidíme v septembri.

My sa budeme cez prázdniny pripravovať  a počas septembra sa pokúsime spraviť čo najviac simulovaných volieb na stredných školách, aby si to mohli prvovoliči skúsiť na nečistoJ.

Prihláste svoju triedu, či školu na seedsnpo (at) gmail.com

Ďakujeme.