Projekt VEDIEŤ VIAC sa realizuje vďaka prostriedkom poskytnutým z Európskeho sociálneho fondu a z Európskeho fondu regionálneho rozvoja z operačného programu Ľudské zdroje a to v čase od februára 2021 do júla 2023. Za toto obdobie spolupracujeme s viac ako 80 školami a pracujeme takmer s 7000 študentmi po celom Slovensku na čo nám bude poskytnutý NFP v hodnote 199 920 EUR.

Témy prednášok SEEDS n.o. v rámci projektu VEDIEŤ VIAC

Všetky naše prezentácie sú rozdelené do troch okruhov a sú pripravované najmä pre II. stupeň ZŠ a stredné školy, vždy prispôsobené vekovej kategórii. Na požiadanie vieme upraviť väčšinu tém aj pre I. stupeň, a mnohé naše prezentácie vieme urobiť aj v anglickom jazyku. Súčasťou našich hodín sú po dohode s vyučujúcimi hry, kvízy a aktivity, ktoré robia hodinu nielen zábavnejšou, ale aj pútavejšou a deti sa ľahšie učia. Zapájame a využívame všetky zmysly a naše témy idú naprieč predmetmi, budujeme na tom, čo deti už vedia s cieľom naučiť sa a „vedieť viac“.

O KRAJINÁCH

Island – dá sa nabiť sopkou mobil?

Krásne zvláštna krajina, keď ste tam, akoby ste sa ocitli na inej planéte. Dajú sa tam pestovať babány? Čo jedia a ako žijú v súlade s prírodou miestni ľudia? Porozpráva Náš sprievodca Peter Rea.

2500 rokov Perzskej kultúry v exotickom a tajuplnom Iráne

Irán je asi jedinou krajinou sveta, ktorá si udržiava svoj globálny vplyv po celé tisícročia. Narodilo sa tu množstvo orientálnych básnikov, majú najchutnejšie pistácie s citrónovou príchuťou, pestujú zvláštne staroveké športy a krajinu vedú šiítski duchovní. A dozvieme sa oveľa viac.

India z každého rožka troška

Prednáška je nepriamym pokračovaním prednášky „Európa a svet“ a je zameraná najmä na tradície, zvyky, náboženstvá a pamiatky Indie. Dotkne sa však aj toho ako v Indii fungujú školy, ako sa ľudia po tejto veľkej krajine presúvajú, čo jedia a aké jedinečné tvory nájdete v indických národných parkoch.

Austrália

Protinožci. My máme zimu, oni leto. Krásna krajina, zaujímavé tradície, zvieratá, ktoré nie sú nikde inde na svete. O požiaroch, ekológii, zvieratách a ľuďoch z osobnej skúsenosti sprievodcu. (Túto tému vám vieme predstaviť aj v anglickom jazyku. – AJ)

Maroko: Afrika, či Európa?

Maroko: exotická Afrika, či typická Južná Európa? Prechádzka po krajine, ktorá ešte pred 100 rokmi patrila Francúzsku a teraz žije vlastným mixom kultúr, náboženstiev, kmeňov a prírodných divov. Možno sa naučíme niečo o spolunažívaní, možno vystúpime na najvyšší vrchol Atlasu, ale určite bližšie pochopíme historické súvislosti, ktoré Maroko navždy spájajú s Európou.

Barma alebo Myanmar?

O ktorej z týchto dvoch krajín ste počuli viac? Je to stále tá istá krajina, len ju premenovali. Myanmarsko má hlavné mesto, kde skoro nikto nežije, do niektorých častí krajiny sa bez špeciálneho povolenia nedostanete a v roku 2015 mali po dlhej dobe trochu slobodnejšie voľby ako doteraz. Dôvod prečo bolo o krajine tak málo počuť, je že tam vládne vojenská chunta a na krajinu boli uvalené dlhoročné sankcie. Treba však povedať, že je nádherná, plná zlatých budhistických chrámov, rubínov, smaragdov a ešte čosi navyše.

Juhovýchodná Ázia

Exotika, farebnosť. Krásne pláže, vynikajúce jedlo, tradície a zvyky, ktoré nám sú vzdialené a pritom tak veľmi lákajú. Ako sa žije v Thajsku, ako vyzerajú sladkovodné delfíny v Mekongu, prečo sa volá vojna vo Vietname „Americká“, kto bol Pol Pot a prečo o jeho vláde natočili film slovenskí herci Milan Lasica a Milan Kňažko?

O SPOLOČNOSTI

Simulované voľby

Slobode a demokracii sa dá naučiť najlepšie tak, že si o nich nebudeme len rozprávať, ale že si vyskúšame, aké to je formulovať svoj názor a vedieť sa zaň postaviť, obhájiť si ho pred druhými. Zahráme sa hru, kde treba agrumentovať, verejne vystupovať, postaviť vlastnú stranu, kampaňovať, byť pod drobnohľadom novinárov a verejnosti a nakoniec sa uchádzať o hlasy voličov v „Európskych voľbách“. Najlepší sa možno dostanú na edukačnú cestu do Štrasburgu do Európskeho parlamentu.

Cestujeme v čase do roku 1989

Cez osobný príbeh o histórii našej krajiny a Európy v zlomovom roku 1989. Prierez historických udalostí cez spomienky, predmety krátke videá. O tom, čo viedlo k Nežnej revolúcii, ale aj o tom, čo sa dialo potom.

Vojna a mier

Táto prednáška je historickým pohľadom na svet, na chyby, ktoré by sa nemuseli opakovať a na náš individuálny postoj k tomu, čo sa deje okolo nás – môžeme my niečo zmeniť? V tejto téme sa venujeme aj veľmi aktuálnej téme utečencov, konfliktom medzi ľuďmi vo všeobecnosti a ako im predchádzať.

Sloboda a demokracia, alebo zodpovednosť je na nás

Predáška určená pre druhý stupeň a stredné školy. Je o dôležitosti vyjadrovať svoj názor v pravý čas a na pravom mieste, o politike inak ako vidíme v televíznych správach, či ako sa píše v učebniciach, o boji s propagandou. Malo by byť pre nás alarmujúce, že nezáujem a nedôvera vo veci verejné je najmarkantnejšia práve vo veľmi turbulentnom čase, v dobe veľkých zmien a napätia, kde sa často ocitáme na križovatkách. Sme konfrontovaní s takými javmi ako populizmus, oligarchizmus, kríza multikulturalizmu, migrácia či extrémizmus. Budovanie a posilňovanie demokracie je neustály proces. Demokracia je aj o slobodnom vyjadrovaní sa a zaujímaní postojov k vážnym témam s kritickým pohľadom na ne, ktorému sa treba neustále učiť.

Ukrajina – čo sa deje u nášho východného suseda?

V čase, kedy je populizmus všadeprítomný a ľudí nebaví, to, čo sa deje okolo nich, je cieľom vzbudiť u mladých ľudí záujem o svoje okolie, o veci verejné, o svoju krajinu, ale aj o našich susedov. Dianie na Ukrajine by nás nemalo nechať pokojnými, či chladnými. Prednáška s hosťami – bývalými poradcami na Ukrajine, ale aj bez nich, si kladie za cieľ pokúsiť sa pozrieť na to, aký má konflikt na Ukrajine možné dopady na Slovensko.

Ľudia Knihy – spolunažívanie kresťanov, moslimov a židov na Blízkom východe

Krajiny kadiaľ kráčal Abrahám, Mojžiš a Ježiš. Miesta, ktoré spája Genesis a rozdeľuje politika. Čo jedia, ako sa modlia, ako sa k sebe navzájom naozaj správajú?

Slovensko ako ho nepoznáme

Zvlnená zelená krajina. Majestátne hory, krásne pamiatky, divoké rieky. Folklór a tradície. Ľudia. Naša krajina a MY. Aké je Slovensko a aké by mohlo byť? Garantom tejto témy je Pavol Barabáš – autor úchvatných filmov a fotiek nielen o našich veľhorách.

Európa a svet

Naším hlavným cieľom je dať študentom iný pohľad na svet. Inšpirovať ich, vzbudiť zvedavosť o tom, ako to funguje inde, na príklade jednej niekoľko rokov trvajúcej cesty tam a späť medzi Európou a svetom z pohľadu cestovateľky a politologičky. V čom sme iní a v čom rovnakí? Ako sa líši naša kultúra, zvyky, náboženstvo? Ako zapadá Slovensko do kontextu Európy a sveta? Ako súvisia krajiny Afriky, Karibiku a Tichomoria s Európou? A čo môžeme pre tieto a iné rozvojové krajiny môžeme urobiť my, jednotlivci? Čo Európa môže urobiť pre nás a čo my pre ňu?

Ako správne debatovať

Žijeme vo svete množstva informácií a dezinformácií. Ľudia nevedia, čo je a čo nie je pravda. V rozhovoroch nepoužívajú argumenty, nerozumejú si, hádajú sa, pretože nevedia spolu správne debatovať. Prezentácia o kritickom myslení, o tom ako si spraviť „poriadok v hlave“, argumentovať, debatovať. A najlepšie ešte v detskom, alebo študentskom veku, aby do života vyrazili o niečo pripravenejší a dokázali riešiť veci v mieri.

Riziká sociálnych sietí

Každý mladý človek pozná a využíva sociálne siete. Poznáme však aj všetky nebezpečenstvá, ktoré nám pri tom hrozia? Vieme sa my, ale najmä deti brániť? Naša prezentácia ukazuje svet sociálnych sietí trochu inak. A mnohým možno otvorí oči.

O PRÍRODE A JEJ OCHRANE

Operený orchester

Vtáci. Celosvetovo bolo za posledných 50 rokov vyhubených 70% všetkých vtákov. Tento údaj by sme mohli považovať prinajmenšom za alarmujúci. Takéto znepokojivé čísla nám ale predovšetkým ukazujú, že trend využívania prírodných zdrojov a Zeme samotnej má neblahé, ba až katastrofálne následky na život okolo nás. A vtáky sú jedným z najsilnejších ukazovateľov. Preto by sme s ich ochranou nemali už viac otáľať. Určite sa zhodneme na tom, že sa nedá chrániť niečo, čo nepoznáme. Na to, aby chcel človek chrániť prírodu, musí ju mať najskôr rád. Aby ju mál rád, musí ju najskôr poznať. A preto prijmite naše pozvanie na prednášku, v ktorej si povieme o všetkých hrozbách, ktoré na vtáky v dnešnom modernom svete číhajú, ale predovšetkým si vtáky bližšie predstavíme a čo je najdôležitejšie, naučíme sa, čo nám to spieva nad hlavami pri prechádzke mestom, parkom, či lesom. Viete, ktorý vtáčik často sadá na krík pichľavej šípky a následne potom spieva, že má "v rici tŕn, v rici tŕn, v rici tŕn."? Aj to sa dozviete na tejto prednáške. A na záver nás čaká pár zaujímavých hádaniek, či úloh. Ak sa nám vďaka týmto novonadobudnutým vedomostiam podarí zachrániť čo i len jeden vtáčí život, má to všetko zmysel.

Tisícročné včely

O význame včiel pre naše prežitie, o tom, ako vyzerá, či funguje spoločenstvo včiel v úli, o tom, ako sa vyrába sladký med a o mnohých veciach, čo ste o včielkach netušili, aj o tom sa porozprávame s našim „osobným“ včelárom. A keď prídeme k Vám osobne, prinesie aj živú ukážku(v čase, keď včielky nespia).

Prežijeme v mestách toto storočie?

Ako zachrániť život v mestách? Čo je to permakultúra a ako sa dá aj v strede priemyselného mesta vytvoriť živá zelená oáza? Na príklade slovenského projektu BUDA, inšpirácia pre nás všetkých.

Ohrozená planéta?

Tam, kde boli rieky a jazerá je vysušená pôda. Pôda, na ktorej sa pestovalo obilie a zelenina sa premenilo na piesočnú púšť. Požiare ničia lesy a obydlia. Ľadovce sa topia, záplavy znehodnocujú pôdu, počasie je nestále a nepredvídateľné. Niekde sa bojuje s hladom, inde chýba pitná voda, či útočia mraky komárov a kobyliek. Človek svojou činnosťou prispieva k zvyšovaniu koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére a narušuje rovnováhu prírody. Globálne otepľovanie má vplyv na každého z nás a na každú oblasť nášho života. Svet sa závratnou rýchlosťou ženie do záhuby. Napriek tomu si ešte veľa ľudí dostatočne neuvedomuje nebezpečenstvá, ktoré nám hrozia. Najviac to však ovplyvní život detí, ktoré problémy tejto planéty nespôsobili, ale následky budú znášať práve ony vo svojom živote. Preto by mali vedieť, čo sa deje s našou planétou a ako sa jej dá pomôcť.

Národné parky Západnej Kanady

Kanada ako idylické miesto na život ponúka divokú krásu štítov, ľadovcov, tyrkysových jazier a krištáľovo čistých riek. Ako sa však vysporiadava s klimatickými zmenami? Nedotknutá príroda stojí proti ľudským zásahom, my si však krásy parkov pozrieme bezzásahovo.

Záchrana spútaných riek

Rieky sú pulzujúcimi tepnami našej planéty. Prinášajú so sebou život aj do tých najodľahlejších oblastí Zeme. Vedia byť divoké a nespútané. Avšak človek mal s nimi pred mnohými desaťročiami iný zámer. Rieky začali byť pretvárané pre potreby ľudstva. Krotené a spútavané, čo pretrváva dodnes. Nikto netušil, ake globálne následky to však prinesie. Našťastie sa príroda rozhodla podať pomocnú ruku. Na náročnú misiu záchrany riek vyslala tých najodhodlanejších - bobry. Človek si následky svojich konaní začal uvedomovať tiež a tak v súčasnej dobe môžeme vidieť pribúdajúce pokusy o nápravu toho, čo bolo doposiaľ zničené. Uspejeme, než bude príliš neskoro? Neváhajte sa nechat previesť touto pútavou prednáškou o osude riek a s ním uzko spojeným aj osudom ľudstva.