Bežkyne za SEEDS aj pamäť národa

Post Bellum je nezisková organizácia, ktorá od roku 2001 vyhľadáva a nahráva spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. V sobotu 20. mája pripravilo POST BELLUM krásny prvý ročník podujatia BEH PRE PAMÄŤ NÁRODA. Nedalo nám nepodporiť ich a zapojiť sa tiež, spojiť príjemné s užitočným. Priznávam, že smene boli dobre zorganizovaní, a nebežali sme pod jednotnou hlavičkou, ale veríme, že aj naše malé štartovné za 5 účastníkov, malou kvapkou pomôže ich krásnej práci. Myšlienka dokumentovať príbehy ľudí z nedávnej histórie, aby sa nerobili rovnaké chyby, je nám blízka.

Bežal Samo „Vedátor“, Sandra Sviteková z „Dejepis inak“ a videli sme tam mnoho ďalších ľudí, ktorí robia všetko preto, aby sa študenti na školách dozvedeli viac, ako len to, čo je v učebniciach, ale najmä aby chápali súvislosti. Veríme tiež, že vzájomná pomoc a podpora medzi jednotlivcami, či neziskovými organizáciami, ktoré sa motajú okolo občianskeho vzdelávania je dôležitá a veľmi potrebná.

To, čo s deťmi robíme na školách my – n. o. SEEDS, naše interaktívne prezentácie, ktoré sadia semienka zvedavosti, možno aj zodpovednosti úzko súvisí s aktivitami POSTBELLUM. Aj vďaka tomu, že zaznamenávajú príbehy ľudí, dokumentujú históriu, na ktorú sa často zabúda, (a nemalo by sa) máme sa o čo oprieť, čo ponúknuť mladým ľuďom, aby si pozreli ich pútavé príbehy a zamysleli sa.

Držíme im palce a veríme, že o rok postavíme ešte silnejší tím.

Autor článku: Eva Plánovská, štatutár SEEDS n.o.

Sandra z „Dejepis inak“, Samo „Vedátor“, a Eva zo „SEEDS“